De werkwijze
Met én zonder verwijzing naar logopedie
Bij Ilse kun je terecht met of zonder verwijzing van een arts. Kom je zonder verwijzing? Dan wordt gestart met een screening om te bepalen of verdere behandeling mogelijk is. Soms kan het nodig zijn om toch eerst naar de huisarts of arts te gaan voordat we kunnen beginnen.
Voor de behandeling bij Carin wordt een verwijzing gevraagd. Aanmelden kan via de site, klik hier.
Eerste afspraak
Heb je een eerste afspraak, dan mag je plaatsnemen in de wachtkamer. Je wordt binnen geroepen op het afgesproken tijdstip. Je neemt een legitimatiebewijs mee en eventueel de verwijzing. Bij de eerste afspraak starten we met een gesprek over jouw reden van aanmelding en je verwachting van ons.
Er worden vragen gesteld over de achtergrond van jouw klachten en hoe deze invloed hebben op jouw dagelijks leven. Dit helpt ons om jouw hulpvraag en daarmee samenhangende factoren in kaart te brengen.
Onderzoek
Vervolgens wordt er onderzoek gedaan. Hier kunnen meerdere behandelingen voor nodig zijn.
Dit is mede afhankelijk van de hulpvraag. Er wordt een beeld gevormd van hoe de klacht zich uit en er worden verschillende testen afgenomen. Ook wordt onderzocht welke behandelingsmethoden en adviezen het meest geschikt zijn voor jouw situatie. Mogelijk worden er gegevens opgevraagd bij andere betrokkenen (bijv. bij school, KNO-arts). Dit gebeurt uiteraard alleen met jouw toestemming. Zie informatie-uitwisseling.

Begeleiding
Samen stellen we een plan op om jouw hulpvraag aan te pakken. Elke behandeling is maatwerk en afgestemd op jouw behoeften. De behandeling van kinderen (klik hier) vraagt een hele andere aanpak dan bij volwassenen (klik hier).
We adviseren, behandelen en coachen in het verbeteren van de communicatieve vaardigheden waarbij de communicatieve redzaamheid het uitgangspunt is. Een logopedische behandeling vindt meestal plaats met een frequentie van eenmaal per week en duurt gemiddeld 25 minuten. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de aard en de ernst van de klacht en kan variëren van een paar consulten tot een langdurige behandeling. Regelmatig evalueren we de voortgang met je en bespreken we of de logopedische behandeling effectief genoeg is. Er wordt in overleg bepaald of de doelen behaald zijn en of voortzetting van de logopedische begeleiding wenselijk is en hoe het vervolg van de behandeling ingevuld moet worden.
Tijdens de behandeling leer je technieken die je helpen, en we oefenen deze samen. Voor een succesvol verloop van de behandeling is het noodzakelijk dat thuis regelmatig geoefend wordt en dat de gegeven adviezen opgevolgd worden.
We zoeken met je naar manieren om het geleerde toe te passen in jouw drukke dagelijks leven. Voor een succesvolle behandeling zijn verschillende factoren van belang, waaronder jouw inzet en motivatie om te oefenen en toe te passen, evenals de ondersteuning van de omgeving.
Voor iedereen die in behandeling komt, is er een behandelovereenkomst waarvoor akkoord wordt gevraagd. Deze is hier na te lezen.
Afsluiting en nazorg
Na een van tevoren vastgestelde behandelperiode zal er geëvalueerd zal worden. Bij het evaluatiemoment bespreken we of de behandeling voldoende effectief is. Als we besluiten de behandeling af te ronden, kan het nog wenselijk zijn een nacontrole te plannen om terugval te voorkomen of om te monitoren hoe het gaat na afronding. Dit kan in de vorm van een telefonische afspraak of een afspraak in de praktijk.
Het kan zijn dat alleen logopedische behandeling niet voldoende is. We adviseren over vervolgstappen.
Samenwerking
Om je zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, wordt samengewerkt met andere zorgverleners, indien nodig. Dit kunnen de huisarts, de jeugdarts van de GGD, leerkrachten of intern begeleiders op school, KNO-artsen of andere betrokkenen zijn. Zie voor meer informatie www.logopediepraktijkrooi.nl/behandelovereenkomst.
